Инспектор N-JOY посети пункта за раздаване на компост


 Публикувано на 11 май 2018 / 13:54 в категория: Еко

News image

Днес (12 май) Столична община създаде изнесен пункт за раздаване на компост на граждани.

На мястото на събитието, като част от кампанията "Зеленото приключение на Инспектор N-JOY", беше самият Инспектор N-JOY, и част от екипа на радио N-JOY. Пункът ще работи и в неделя (13 май), между 10:00 и 13:00 часа, отново пред централния вход на Националния стадион „В.Левски“.

Инициативата е част от кампанията на Столична община за раздаване на до 10 кг. безплатен компост на всички граждани, заплатили такса „битови отпадъци“ и поради това, за да получат своя компост, гражданите ще трябва да представят на място самата квитаниция за заплатената такса за 2017 или 2018 г.

Столичната община ще раздава безплатен компост в центъра на София


 Публикувано на 11 май 2018 / 13:54 в категория: Еко

News image

Изнесен пункт за раздаване на компост на граждани ще бъде разкрит на 12 и 13 май, между 10:00 и 13:00 часа, пред централния вход на Националния стадион „В. Левски“.Инициативата е част от кампанията на Столична община за раздаване на до 10 кг. безплатен компост на всички граждани, заплатили такса „битови отпадъци“ и поради това, за да получат своя компост, гражданите ще трябва да представят на място самата квитаниция за заплатената такса за 2017 или 2018 г.

На събитието ще можете да се срещнете с емблематичното лице на радио N-JOY - Инспектор N-JOY, като част от съвместната кампания със Столична община ."Зеленото приключение на Инспектор N-JOY"

Компостът се произвежда от преработката на био- и зелени градски отпадъци в Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“ на Завода за третиране на отпадъците на Столичната община. Той е естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага за по-лесното и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията.

През 2017 г. е раздаден безплатно на граждани 20,57 т висококачествен компост, а за 2015 г. и 2016 г. количеството е общо над 21 т.

През 2014 г. беше въведена в експлоатация инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров”, която се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци и Инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Общият капацитет на инсталацията е 44 000 тона/годишно. С изградените инсталации от отпадъци произвеждаме ресурси – ел. енергия и компост. През 2017 г. в компостиращите инсталации за хранителни и зелени отпадъци отчитаме: Преработени са 13 927 т. зелени и 8558 т. хранителни биоотпадъци, 8 876 тона произведен компост, 20,57 т. раздаден компост на граждани, 70 000,49 лв. приходи от продажба на компост, 2109 MWh произведена електрическа енергия.

Инспектор N-JOY се движи с електромобил


Публикувано на 11 май 2018 / 08:36 в категория: Музика

News image

Зеленото приключение на Инспектор N-JOY продължава със съдействието на първата и единствена car sharing услуга в България - Spark Bulgaria - electric car sharing!

В продължение на седмица Инспекторът ще обикаля из трафика в София с електромобил - бързо, лесно, удобно и най-вече без вредни емисии и шумово замърсяване!

Зеленото приключение на Инспектор N – JOY се осъществява с подкрепата на Столична община.

Днес на гости на Инспектор N-JOY беше г-жа Йоана Христова


Публикувано на 10 май 2018 / 11:00 в категория: Музика

News image

Зеленото приключение на Инспектор N-JOY продължава.

Тази сутрин гост в шоуто на Инспектор N-JOY беше Йоана Христова – зам.кмет направление „Зелена система, екология и земеползване”.

Госпожа Христова разказа повече подробности по кампанията на Столична община, която цели намаляването на хранителните отпадъци и разхищаването на храна.

Столична община е партньор в международния проект Трайфокъл, който е под егидата на кмета на Лондон Садих Хан.

„Целта на проекта е по достъпен начин да обясним различни неща на гражданите, на всички нас, как от една страна да намаляваме хранителните си отпадъци, а от друга страна, когато не можем да ги намалим, да се опитаме да ги разделяме от опаковката, когато ги изхвърляме. Т.е. работи се в тези две посоки: по-малко хранителни отпадъци и по-чисти, рециклируеми такива, които да могат да бъдат оползотворени в последствие“, поясни зам.кметът на направление „Зелена система, екология и земеползване”.

Госпожа Христова разказа повече и за дейността на хранителната площадка на Хан Богров, където има няколко инсталации. В едната по анаеробен начин се разграждат хранителни отпадъци, а другата се използва за преработване на зелените отпадъци от градините и парковете. Идеята е, когато влязат подобен тип разделно събрани отпадъци, зелени и био, в частта си - хранителни, те да могат да бъдат третирани по начин, по който на финала да се произведе компост и електроенергия.

Зеленото приключение на Инспектор N-JOY започва!


Публикувано на 08 май 2018 / 10:31 в категория: N-JOY

News image

Тази пролет радио N-JOY и Столична община те предизвикват!

Включи се в Зеленото приключение на Инспектор N-JOY!

Научи как да намалиш хранителните си отпадъци, къде да изхвърляш разделно ненужните си вещи и с какво и как да помогнеш за по-чист и зелен град.

Зеленото приключение на Инспектор N-JOY пътува на борда на електромобил – за здравословен живот без въглеродни емисии!


Мисли чисто, бъди еко, включи се с нас! Защото Зеленият град зависи от всеки един от нас!

Отговори на седмичния въпрос в играта и може да спечелиш страхотна награда - уикенд в Парк-хотел "Олимп" - Велинград! Или участвай за подаръците на AboPharma!

Зеленото приключение на Инспектор N-JOY започва на 8 май!